Hederspris til Erling Aksdal

Erling Aksdal ble 10. mai tildelt Norsk jazzforums aller første hederspris. – Aksdal har gjennom mange tiår spilt en betydningsfull rolle i jazz-Norge som pedagog, organisator og musiker, sier Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen.

Tirsdag 10. mai, i forbindelse med kunngjøringen av Jazzprisen, ble Norsk jazzforums Hederspris delt ut for aller første gang. En beveget Erling Aksdal mottok hedersprisen for sitt lange arbeid som pedagog, faglig leder og jazzformidler hos en av Norges viktigste institusjoner for jazzutdanning, NTNU, som ble delt ut i Kammersalen på Olavskvartalet campus.

Aksdal forteller han ikke hadde vært noe uten de fantastiske studentene, og gester ut mot musikerne som spilte da han ankom salen. – Jeg er egentlig ikke en så stor tilhenger av priser, smilte Aksdal til latter fra studenter og nære i salen. – Men jeg grein når jeg kom inn hit og jeg griner nå, for denne jobben har vært noe av det viktigste jeg har gjort i livet mitt, sa Aksdal til stor applaus.

Foto: Arne Hauge/Norsk jazzforum

I begrunnelsen for Hedersprisen sier Norsk jazzforum følgende:
Erling Aksdal har gjennom mange tiår spilt en betydningsfull rolle i jazz-Norge som pedagog, organisator og musiker. Han er høyt verdsatt av jazzkolleger og ikke minst av tidligere og nåværende studenter ved jazzlinja i Trondheim.
Siden han ble ansatt på jazzlinja på starten av 90-tallet, har Aksdal sammen med John Pål Inderberg vært en nøkkelperson i utviklingen av jazzlinje-metodikken, som ofte trekkes frem som en av hovedårsakene til jazzlinjas suksess. Etter Inderberg sluttet ved Jazzlinja i 2010, har Erling fortsatt dette arbeidet og vært viktig med tanke på å sikre videreføringen av jazzlinjas kjerneverdier som blant annet å gi studentene tillit og frihet til egenutvikling og modning. Erling Aksdal har skrevet en rekke vitenskapelige artikler og rapporter, og holdt foredrag i inn- og utland om blant annet jazzutdanning i Norge, gehørforståelse og -metodikk. Aksdal er i dag faglig leder ved NTNU Jazzlinja i Trondheim.

Erling Aksdal ble født i Molde 1953. Allerede som tjueåring i 1973 var Aksdal med å arrangere den første Nattjazz-festivalen, han var med i oppstarten av Norges første musikkterapeutiske behandling av psykiatriske pasienter, på Opdøl sykehus nær Molde, og var i samme periode involvert i Storyville jazzklubb i hjembyen. I 1975 dro Aksdal til USA for å ta bachelor ved Berklee College of Music og senere master på New England Conservatory of Music i Boston, som en av de første norske musikerne.
Aksdals utøvende karriere startet i tilknytning til Storyville Jazz Club og band i hjembyen og i Bergen. 80- og 90-tallet var Aksdals mest aktive periode som utøver, og han medvirket på plater og turneer med en rekke betydningsfulle internasjonale musikere som Chet Baker, Lee Konitz, Warne Marsh og Elvin Jones. Av norske musikere har han spilt med blant andre Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg, Bjørn Johansen, Bjarne Nerem, Asmund Bjørken, Torgrim Sollid, Jan Allan, Eldbjørg Raknes, Espen Rud, Tore Brunborg, Elin Rosseland, Jan Garbarek, Jan Erik Kongshaug og Karin Krog, og har bidratt på en rekke utgivelser. Aksdal har også komponert to bestillingsverk for Moldejazz i tillegg til musikk for teater. I dag fikk vi høre utdrag fra jubileumskonserten i Molde i 1980. Han er fortsatt aktiv som musiker og spilte senest på Trondheim Jazzforum våren 2020, og i kveld spiller han igjen på Petters Festjam i forbindelse med Jazzfest.

Aksdal har engasjert seg i en rekke organisasjoner både i og utenfor jazzfeltet. Med styreverv i Foreningen Norske Jazzmusikere (FNJ), som var en av tre organisasjoner som ble til Norsk jazzforum i 1997. Med påfølgende styreverv i Norsk jazzforum i 10 år frem til 2007. Parallelt var han sentral i etablering av Midtnorsk jazzsenter, hvor han tok del i styret fra 1997 til 2011. Aksdal har også engasjert seg internasjonalt og var det første styremedlemmet i European Association of Conservatories (AEC) som ble rekruttert utenom den klassiske tradisjonen. Her var han med å ta initiativ til etableringen av (AEC PJP) Pop and Jazz Platform som har hatt årlige konferanser siden 2005, og har vært aktiv i PJP inntil våren 2019.
Det er en stor glede å tildele Norsk jazzforums aller første hederspris til Erling Aksdal!