Jazzprisen 2023

Når: Lørdag 15. april kl. 19:00
Hvor: Peer Gynt, Ibsenhuset i Skien
Billettpris: 350,-

Jazzprisen arrangeres for alle første gang – og det skal skje i jazzbyen Skien!
Det blir en skikkelig festaften når elleve priser skal deles ut til musikere og formidlere i jazzfeltet.

Scheen Jazzorkester & Thomas Johansson med Cortex åpner og avslutter det hele med deler av bestillingsverket «Flettverk», Cortex spiller så med gitarist Hedvig Mollestad, vokalensemblet Oslo 14 har urpremiere på «Glass – speil, refleksjon», skrevet av Elin Rosseland med tekster av Sidsel Endresen, FÅX TRÅTT gir oss indeksregulert trad-jazz, LILJA spiller ny musikk med Bugge Wesseltoft og Khalid Laaouam som gjester. Joakim Rainer Trio som ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2022 spiller fra debutalbumet, to sterke soloutøvere møtes i Summers/Holsen og Marthe Lea Band presenterer musikk for feiring!

Scheen Jazzorkester & Thomas Johansson med Cortex
Thomas Johansson har skrevet bestillingsverket «Flettverk» som binder sammen Scheen Jazzorkester og kvartetten hans Cortex i større og mindre stykker som danner en helhet. Med ekstra komp og blås kommer det til å brake løs når de åpner Jazzprisen. I tillegg avslutter de showet og geleider oss energisk inn til fest. Scheen Jazzorkester består av 12 musikere med bakgrunn fra klassisk og jazz, som gir orkesteret et særegent preg. Cortex spiller musikk basert på 60-tallets frijazz med et moderne uttrykk.

Besetning:
Thomas Johansson – trompet/komposisjoner
Jon Øystein Rosland – tenorsaksofon
Guttorm Guttormsen – saksofoner/fløyte
André Kassen – saksofoner
Kristoffer Alberts – saksofoner
Line Bjørnør Rosland – klarinetter
Finn Arne Dahl Hanssen – trompet
Magne Rutle – trombone
Guro Kvåle – trombone
Åsgeir Grong – basstrombone
Even Hermansen – gitar
Ola Høyer – bass
Jan Olav Renvåg – bass
Dag Erik Knedal Andersen – trommer
Audun Kleive – trommer

Cortex med Hedvig Mollestad
På Jazzprisen får vi høre Cortex og Mollestad som spilte sammen for første gang i fjor under Blow Out-festivalen i Oslo. Cortex blåser fletta av publikum med sin rå avantgarde-jazz anno 60-/70-tallet, og i dette samarbeidet får vi høre en litt annen side av gitaristen. “…det lukter svidd Scorch og tøff musikkhistorie,” meldte anmelder Arild R. Andersen begeistret. Hedvig Mollestad har turnert internasjonalt med egen trio i en årrekke, skrevet kritikerroste bestillingsverk og mottatt anerkjennelse og priser. Til sommeren har hun det ærefulle oppdraget som Artist in Residence på Moldejazz.

Besetning:
Thomas Johansson – trompet
Kristoffer Berre Alberts – saksofon
Ola Høyer – bass
Dag Erik Knedal Andersen – trommer

Hedvig Mollestad – gitar

Oslo 14
Elin Rosseland skriver ny musikk for vokalensemblet Oslo 14. Vi får utdrag fra verket «Glass – speil, refleksjon», som består av både improviserte og gjennomkomponerte deler, til tekster av Sidsel Endresen. Oslo 14 ledet av Bendik Sells jobber med rytmer og linjer som gjentas, speiles, kontrasteres og improviseres fram – slik vi også ser og speiler oss selv og hverandre gjennom å kopiere og bryte opp handlingsmønstre. Norsk kulturfond har gitt tilskudd til bestillingsverket.

Besetning:
Bendik Sells
Eline Hellerud Åsbakk
Eva B. Storrusten
Gro-Marthe Dickson
Hedda Hammer Myhre
Ingrid Dyrnes Svendsen
Karoline Ruderaas Jerve
Live Foyn Friis
Petter Hauglum Bermingrud
Åshild Bergill Hagen

Komponist: Elin Rosseland
Tekst: Sidsel Endresen

FÅX TRÅTT
FÅX TRÅTT ble startet av trombonist Kristoffer Kompen med et ønske om å kombinere sin bakgrunn fra tradisjonell 20-talls-jazz med moderne jazz og friimprovisasjon. «The originator of jazz» Ferdinand “Jelly Roll” Morton skrev ragtimen “The Pearls” for nøyaktig hundre år siden, i 1923. Under Jazzprisen blir det blir urfremføring av stykket “The Pearls 1923-2023” sammen med den britiske stride-pianisten David Skinner. Han kombinerer sitt early piano-spill med en moderne vri. Kompen og Skinner har samarbeidet i mange år, men dette er første gang Skinner er gjest med FÅX TRÅTT, for anledningen har de også med Gard Nilssen. Vi får presentert indeksregulert tradjazz der alt kan skje.

Besetning:
Kristoffer Kompen – trombone, komposisjon/arr
Atle Nymo – saksofon/bassklarinett
Andre Roligheten – klarinett/saksofon
Eyolf Dale – piano
Trygve W Fiske – bass
Gard Nilssen – trommer
David Skinner – piano & clavinet

Lilja med gjester
Musikktradisjoner smelter sammen i gitarist Oddrun Liljas musikk. I det nye plateprosjektet hennes har hun med seg tradisjonsbærere fra ulike deler av verden: Sara Marielle Gaup fra Sápmi, Celio de Carvalho fra Brasil, Zakaria Houaoura fra Marokko og Ashraf Sharif Khan fra Pakistan. Albumet Mirage slippes 14. april. Under Jazzprisen er Bugge Wesseltoft med som gjest med flere.

Besetning:
Oddrun Lilja – gitar og vokal
Sanne Rambags – vokal
Jo Skaansar – bass og vokal
Erik Nylander – trommer
Bugge Wesseltoft – keys

Khalid Laaouam – guembri, vokal og krakebs 

Joakim Rainer Trio
Joakim Rainer Trio vant Jazzintro i fjor sommer og ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2022. De unge musikerne er spontane, lekne og rytmisk fengslende. Komposisjonene bygger komplekse former, asymmetriske loops og åpne harmonier. Trioen trekker linjer til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Andrew Hill, Luciano Berio og Kris Davis. Trioen slapp sitt debutalbum «Light​.​Sentence» i februar og skal ut på turne i mars.

Besetning:
Joakim Rainer Petersen – piano
Alexander Riris – bass
Rino Sivathas – trommer

Summers/Holsen
Duoen Summers/Holsen består av to sterke soloutøvere som utforsker instrumentenes muligheter. De lager ulike lydlandskaper som blander utradisjonelle teknikker, polyfoniske teksturer, klangfarger, elektronisk prosessering og mikrotonalitet. Lyrisk, brutalt, emosjonell dybde og høy energi.

Besetning:
Hilde Marie Holsen – trompet, elektronikk
Sarah-Jane Summers – bratsj

Marthe Lea Band
Siden 2018 har Marthe Lea Band improvisert fritt på konserter. Med en filosofi om at det som skjer skal skje, og et repertoar som har bestått av kun en låt, «Sneaky, sneaky», finnes det ingen grenser for hva den lekne kvintetten finner på. På det nyeste albumet, Asura, hører man inspirasjon fra folkemusikk, og musikken er både nynnbar og spontan. Dette er musikk for fest!

Besetning:
Marthe Lea – tenor saksofon, fløyte, piano, gitar, vokal, udungu, perkusjon
Andreas Hoem Røysum – klarinett, bass klarinett, vokal, perkusjon
Hans P. Kjorstad – fiolin, fløyte, vokal, perkusjon
Egil Kalman – kontrabass, synthesizer, vokal
Paal Nilssen-Love – trommer, perkusjon